Orizarac Sead Vejsilović sa klubom “ Bike Club Austria” biciklima krenuli iz Beča do Srebrenice povodom obilježavanja 11 jula godišnjice Genocida u Srebrenici

Sead Vejsilović iz Orizara koji trenutno živi u Austriju u Beču, sa biciklističkim klubom “Bike Club Austria” odlučili su ove godine biciklima da krenu iz Beča u Srebrenicu povodom godišnjice obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Sead se amaterski bavio biciklizmom dok se nije priključijo biciklističkom klubu “Bike Club Austria” , sa članovima ovog kluba počeo se aktivnije baviti ovim sportom. “Bike Club Austria” već nekoliko godina organizuje maraton Beč-Srebrenica, Sead se odlučijo da i on ove godine bude dio maratona.

Ovaj maraton Beč-Srebrenica od 1100 km trajao je 8 dana i vozijo se u 7 etapa, 3 jula krenuli su iz Beča preko Slovenije i Hrvatske maratonci su stigli u Bosnu i Hercegovinu. Na putu prema Bosni, i u Bosni priključilo im se još nekoliko biciklista, da bi 11-og Jula maratonci stigli u Srebrenici.

Ovaj maraton je protekao bez ikakvih problema osim sitnih kvarova na biciklima, sve je profesionalno organizivano sa pratnjom i logistikom, hotelski smeštaj i hrana. Ulaskom u Bosnu i Hercegovinu na putu prema Srebrenici maratonci su srdačno prečekani u mjestima kroz koja su prolazili, organizivani su ručkovi, nekoliko BH televizija je prenosilo ovaj događaj.

Stizanjem na cilj u Srebrenicu odnosno Potočarima, taj prizor od nekoliko hiljada mezara i spremanje ukopa još 50 dženaza, to je veoma žalostan i tužan osjećaj, al takav osjećaj je u skoro cijeloj Bosni jer su na mnogim mjestima vršeni zločini nad Bošnjacima objašnjava Sead koji po prvi put posjećuje memorijalni centar u Potpčarima.

Vejsilović se na kraj se zahvalio klubu “Bike Club Austia” , predjsedniku kluba Esadu Bukariću, kolegama koji su ga motivisali i pružali tehničku podršku u putovanju Haris, Kenan, Dževad i Salem.

Poruka ovog maratona je da se Genocid nad Bošnjacima NIKAD NE ZABORAVI, i da se nikada nikome nešto takvo ne ponovi.

%d blogeri kao ovaj: