Dan Bošnjaka u fokusu domaćih i stranih medija osim servisa na Bosanski jezik pri MRTV

Ovih dana Orizare je u fokusu mnogih domaćih i stranih medija, povodom centralne manifestacije dana Bošnjaka. Ovo je prvi put da Orizare bude prisutno u medijima u pozitivnom kontekstu, gostoprimstvo, tradicija i kultura Orizaraca prikazana je u originalnom izdanju .

Kao što znamo godinama u nazad Orizare u mediijama bilo je spominjano samo kada bi se desil nekakve negativne stvari pa je to slalo lošu sliku o Orizaru u svijet. Brojne televizije iz Makedonije kao i brojni internet portali na kojima je Orizare bilo u fokusu gdje je prisustvovo Vladin vrh na čelu sa Predsjednikom Vlade, delegacije iz Sandžaka i mnogo gostiju iz Makedonije i regiona, mnoge domaće i strane televizije su se interesovale o danu Bošnjaka i Orizaru najvećem bošnjačkom mjestu u Makedoniji osim sevisa na Bosanski jezik pri Makedonskoj Radio Televiziji.

Uloga servisa na Bosanski jezik je da preko javnog servisa Makedonije predstavi običaje, kulturu i tradiciju Bošnjačkog naroda u Makedoniji jer smo mi Bošnjaci konstitutivan narod i po ustavu imamo pravo na emitovanje programa na javnom servisu MRTV na Bosanskom jeziku.

28 Septembar dan Bošnjaka se obilježava jednom u godini, zar to nije jedan od najzančajnijih događaja za Bošnjake Makedonije, zašto servis na Bosanski jezik pri MRTV nije prenijo ovaj događaj, šta je posao ovog servisa, koga predstavlja i šta ima za cilj?

Kakav program ima naš servis na Bosanskom jeziku, monoton, reprize, copy-paste,ništa novo, ništa zanimljivo a toliko ima da se govori o Bošnjacima Makedonije da bi bilo malo nekoliko dana emitovanja da bi se sve ispričalo. Kada su novinari iz tog servisa se interesovali za probleme Bošnjaka pa da naprave reportažu ili neku emisiju o tome? Paradoks je da druge televizije se interesuju, a servis na Bosanski jezik se ne interesuje za Bošnjake Makedonije.

%d blogeri kao ovaj: